smacznie, zdrowo, kolorowo
Projekt edukacyjny "Smacznie, zdrowo, kolorowo"
Zadanie projektowe w tym roku szkolnym realizowane by celem doskonalenia umiejętności przygotowywania codziennych posiłków i świątecznych potraw. Uczniowie rozpoznawali i przyporządkowywali kolory do artykułów spożywczych,utrwalali umiejętność gotowania,smażenia i pieczenia potraw oraz wekowania warzyw i owoców,rozwijali poczucie kompozycji kolorystycznych. Na zakończenie obu semestrów przygotowywali degustację przy sali nr 5 dla swoich nauczycieli oraz kolegów i koleżanek.Podczas nich mogli wykazać się umiejętnością estetycznego nakrywania stołu i obsługi gości.Zaś w sali na stołach prezentowane były wyroby w wekach.W okresie jesiennym wiele wyrobów trafiło na stół w pokoju nauczycielskim. Była wśród nich m.in:sałatka szwedzka,dynia i papryka w zalewie octowej,aromatyczny dżem z dyni,pomarańczy i jabłek,jak również powidła. Cieszyły się one dużym zainteresowaniem w gronie nauczycielskim. Obie semestralne degustacje przygotowane przez uczniów pod kierunkiem nauczycielek: Beaty Chrystek oraz Renaty Kajdan cieszyły się ogromnym powodzeniem. Jakie potrawy i weki powstawały podczas zajęć można było również zobaczyć na zdjęciach,które były zaprezentowane na parawanach. Na poniższych zdjęciach możemy zobaczyć jak uczniowie z kl.IIa PDP nalewają zupę pieczarkową na talerze ,a także proces przygotowywania tejże zupy przez uczniów kl.Ia PDP.