"HYĆKA OD KUCHNI"
Już po raz kolejny, udaliśmy się na spotkanie z panem Marcinem Sadowskim restauratorem śródeckiej "Hyćki". W tym roku szkolnym zgłębiamy tajemnice funkcjonowania i pracy w restauracji. 8 grudnia poznaliśmy miejsca gdzie w pocie czoła pracuje kucharz i jego pomocnicy. Wydawało się nam, że garnek, patelnia, sprawna kuchenka i umiejętności kulinarne kucharza są wystarczające do sprawnego przygotowania obiadu. Okazało się, że w dobrej restauracji, gdzie liczba gości systematycznie wzrasta potrzebna jest dobrze wyposażona kuchnia i przestrzeń do działania. W restauracji Hyćka dania przygotowuje się w dwóch kuchniach. Kucharz gotuje na dużej gastronomicznej kuchence. Te słynne kaczki i mięsa wypiekane są również w imponująco wyglądającym piecu. W wyposażeniu „Hyćkowej kuchni” nie brakuje chłodziarki, zamrażarki, lodówki, zwykłej maszynki do mielenia mięsa i wreszcie dla smakoszy kawy – ekspresu ciśnieniowego.
Dziękujemy za miłe przyjęcie. Do zobaczenia na kolejnym spotkaniu!
Ania Weronika Wiktor Krystian pani Dorota