Wycieczka do Muzeum i Skansenu Pszczelarskiego w Swarzędzu.
Uczniowie zespołów I PdP, II PdP, III a PdP i III c PdP z kół: „Szlakami Wielkopolski” i Liturgicznego wraz z opiekunami: Beatą Chrystek, Robertem Dąbrowskim i nauczycielem Małgorzatą Choromańską zwiedzili legendarne miejsce naszego regionu – Swarzędz, a w nim Muzeum i Skansen Pszczelarstwa im. prof. Ryszarda Kosteckiego.
Swarzędzki skansen to jedno z największych w Europie plenerowych muzeów etnograficznych poświęconych historii polskiego pszczelarstwa i bartnictwa. Unikatowa kolekcja uli liczy ponad 200 okazów, a stale można oglądać około 150. Są wśród nich ule kłodowe, leżaki, stojaki, ule architektoniczne, ule słomiane, figuralne oraz najstarsze pochodzące z XV wieku dębowe barcie.
Skansen obrazuje rozwój polskiego pszczelarstwa od czasów najdawniejszych po dzień dzisiejszy. Część obiektów na terenie skansenu jest zamieszkana przez pszczoły.
W Muzeum uczniowie zobaczyli wystawę formie dioramy przedstawiającej środowisko i miejsce gniazdowania pszczół samotnic i trzmieli. Przyglądali się prezentacji dziejów bartnictwa, ukazującą między innymi: znaki bartne, sposoby działania barci i wybierania miodu oraz znaczenie i sposoby wykorzystania wosku pszczelego i miodu. Zapoznali się z bogatą kolekcją sprzętu związanego z pracami wykonywanymi w pasiece podczas pozyskiwania miodu ( między innymi : różnego rodzaju miodarki, podkurzacze, prasy do węzy, itp.) oraz z pracami dotyczącymi budowy uli. Mieli również możliwość poznania dziejów hodowli jedwabnika morwowego prezentując między innymi przedmioty służące do prowadzenie hodowli jedwabnika
oraz obiekty związane z zagadnieniem biologii jedwabnika. Ukazany jest sposób hodowli jedwabników i pozyskiwania jedwabiu.
oraz obiekty związane z zagadnieniem biologii jedwabnika. Ukazany jest sposób hodowli jedwabników i pozyskiwania jedwabiu.
Największą jednak atrakcję stanowił ul demonstracyjny umożliwiający obserwację życia intymnego pszczół oraz proces powstawania miodu.
Po powrocie z wycieczki do szkoły opiekunowie przygotowali dla wszystkich przepyszny słodki posiłek – świeże bułeczki z masłem i pachnącym miodem lipowym oraz gorącą herbatę.
Po powrocie z wycieczki do szkoły opiekunowie przygotowali dla wszystkich przepyszny słodki posiłek – świeże bułeczki z masłem i pachnącym miodem lipowym oraz gorącą herbatę.