Podsumowanie Projektu "Rośliny od kuchni"
Z końcem roku szkolnego 2016 - 2017 klasa I a gimnazjum zakończyła realizację projektu edukacyjnego, biologiczno – matematycznego „Rośliny od kuchni”. Podczas realizacji części matematycznej przypomnieliśmy sobie, jak wyglądają różne figury przestrzenne. Później mogliśmy już sami próbować rysować siatki graniastosłupów i składać z nich modele. W ten sposób powstał nasz model komórki roślinnej. Uczyliśmy się tworzyć ankiety i opracowywać dane z ankiet w formie diagramów. Planując zdrowy dzienny jadłospis wspomagaliśmy się internetowym przelicznikiem jednostek wag. Podczas zajęć z zakresu biologii wykonywaliśmy preparaty mikroskopowe, aby dowiedzieć się, co rośliny mają w środku. Poznawaliśmy rośliny, które są źródłem białek, cukrów i tłuszczów. Teraz wiemy już, które rośliny są materiałem na ubrania oraz budulcem. W marcu mieliśmy możliwość podziwiania bogatej roślinności różnych stref klimatycznych w poznańskiej palmiarni. Nasze wrażenia wzbogacały dodatkowo dźwięki żywych ptaków, szum wody i akwaria pełne egzotycznych ryb. W takim niezapomnianym klimacie chętnie wykonywaliśmy zadania z kart pracy. Na zakończenie w czerwcu braliśmy udział w wycieczce do ogrodu botanicznego w Poznaniu. Podczas zwiedzania ogrodu wypełnialiśmy karty pracy i podziwialiśmy różnorodne rośliny. Podsumowaniem naszej rocznej pracy było zorganizowanie stoiska wystawionego podczas Festynu Rodzinnego 10 czerwca.